Túlavá flauta v košickej Štátnej filharmónii

03.02.2014 19:41

 

Košice

 

Prvý februárový koncert Štátnej filharmónie Košice (6.2.) má podtitul Túlavá flauta. Ten predznamenáva, že flauta počas večera zablúdi do sveta huslí. A to nie hocikam, ale rovno k Paganinimu!

 

 

János Bálint

 

„Virtuózi jednotlivých nástrojov niekedy hľadajú pre svoje technické schopnosti krajne exponované diela, ktoré potom prepíšu pre svoj nástroj. Takto je to aj v prípade excelentného maďarského flautistu Jánosa Bálinta pôsobiaceho v mnohých krajinách Európy. Ten si chcel dokázať, že sa vyrovná špičkovým huslistom a sólový part Paganiniho koncertu h mol prepísal pre svoju zlatú flautu,“ povedala dramaturgička ŠfK, Mária Kornucíková. „Všetci sa budeme tešiť na ekvilibristiku, ktorú nám tento virtuóz ponúkne, ako aj na zvuky zvončekov slávneho finále tohto koncertu, ´La campanella´.“ Talianskemu melodickému koloritu sólového koncertu bude štýlovo predchádzať  vzletná predohra Franza Schuberta.

 

 

Štátna filharmónia Košice

 

„Po prestávke sa na pódiu zmení svet. Známe diela a technickú virtuozitu vystrieda premiéra na našom pódiu – meditatívne až pastorálne tóny premiérovej 1. Symfónie Zdeňka Fibicha.“ V tej popri znamenitom zvládnutí symfonického pôdorysu prevláda očarujúca hudba s výraznou typicky českou melodikou.  Partitúra prináša neobvyklé inštrumentačné farby i závan novoromantickej harmónie. „Poslucháčovi ponúkne hudobnú pohodu, aj výlet  do neznáma.“

 

www.sfk.sk

 

Informovala. Andrea Schusterová, ŠFK

Článok zaradený do: Aktuality

 

 

Diskusná téma: Túlavá flauta v košickej Štátnej filharmónii

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk