VII. majstrovské spevácke kurzy Petra Dvorského 2013

27.07.2013 12:10

 

Piešťany

 

Od roku 2007 sa začiatkom júla stretávajú mladí talentovaní speváci v našom kúpeľnom meste Piešťany, aby sa zdokonaľovali vo svojom umení na Medzinárodných speváckych kurzoch Petra Dvorského. Garantom projektu a umeleckým riaditeľom interpretačných speváckych kurzov je spevák svetového formátu Peter Dvorský, ktorý sa aj pedagogicky podieľa na výchove nových speváckych talentov.

 

 

 

 

Frekventanti kurzu pracujú v dvoch skupinách pod lektorským vedením tohto charizmatického umelca, Zlatice Livorovej, vynikajúcej pedagogičky, ktorá ako profesorka spevu na VŠMU v Bratislave vychovala mnohých vynikajúcich spevákov, a jej dcéry Dagmar Livorovej, pedagogičky na bratislavskom Štátnom konzervatóriu.

 

Na tohtoročnom, v poradí siedmom ročníku v dňoch 8. – 18. júla , sa zúčastnilo 17 mladých talentovaných umelcov z Ruska, Ukrajiny, Litvy, Bruselu a prvý raz tu mal zastúpenie aj Tunis. Najviac záujemcov bolo však zo Slovenska a z Českej republiky, viacerí z nich vystupujú aj na slovenských operných scénach v Bratislave, Košiciach, v Banskej Bystrici, či našom jedinom festivale na Zámockých hrách zvolenských.

 

Avšak nielen frekventanti, ale aj viacerí pravidelní návštevníci kúpeľov sa sem opätovne vracajú buď na liečebný pobyt, či iba kvôli relaxácii na udržanie dobrej kondície. Môžete tu stretnúť naše popredné herecké osobnosti Marínu Kráľovičovú, Zdenku Studenkovú s Braňom Kostkom, literáta Jána Štrassera a mnohých priaznivcov operného spevu, aby ako vďační poslucháči povzbudili mladé nádejné talenty a spríjemnili si kúpeľný pobyt návštevou kultúrnych podujatí, ktorých je tu, žiaľ, čoraz menej.

 

 

Peter Pažický, Marianna Gelenekyová a Dagmar Livorová

 

Kurzy si rokmi získali obľubu a boli prístupné aj pre verejnosť. Frekventanti dostali príležitosť prezentovať sa na večerných koncertoch a na záverečnom Galakoncerte v Kongresovej hale na Kúpeľnom ostrove, ktorým sa zároveň skončil 58. ročník Piešťanského festivalu. Peter Dvorský nezabudol poďakovať generálnemu riaditeľovi Slovenských liečebných kúpeľov Klausovi Pilzovi za ústretovosť pri poskytnutí priestorov, ale aj všetkým, ktorí sa podieľali na realizácii tohto projektu.

 

 


 

Na záverečnom koncerte odzneli popri známych operných áriách a dvojspevov i menej uvádzané ukážky z opier. Z ekonomických dôvodov nebolo možné zabezpečiť orchester a tak účinkujúcich sprevádzali pri klavíri Jozef Malík a Peter Pažický. Najväčší úspech u publika zožali Marianna Gelenekyová a Alena Kropáčková s duetom Lakmé a Maliky z Delibesovej opery Lakmé, temperamentná Mariana Hochelová s náročnou áriou Cunégonde z u nás neuvádzaného muzikálu Candide Leonarda Bernsteina, dvojspev Jeníka a Kecala zo Smetanovej opery Predaná nevesta v podaní poslucháča konzervatória Amira Khana a skúseného Jakuba Pustinu. Páčila sa aj Kateřina Šmidová, ktorá zaspievala áriu Fiordiligi z Mozartovej opery Cosí fan tutte, takmer profesionálnym výkonom zaujal mladý Boris Prýgl ako Guglielmo v rovnomennej opere, Veronika Mihalková s áriou Adriany z opery F. Cileu Adriana Lecouvreur, príjemne prekvapila aj po výrazovej stránke Alena Kropáčková ako Bizetova Carmen a Marianna Gelenekyová s áriou Violetty z Verdiho La traviaty. Koncert účastníkov zakončila tuniská speváčka Emira Dakhliya s náročnou áriou Eboli z Verdiho Dona Carlosa. Okrem spomínaných umelcov sa v prvej časti koncertu prezentovali aj ďalší mladí speváci: Laura Amelina, Mária Lederleitnerová, Ivan Ozerov, Mikhailo Podkopayev a Julietta Kocharova. Na kurzoch sa zúčastnili aj Petra Záhumenská, Josef Škvarka a Dušan Růžička. Po koncerte odovzdal Peter Dvorský spevákom certifikáty o aktívnom absolvovaní kurzu.

 

 

 

 

Videá

 

 

Viac o kurzoch sa dozviete na:

www.majstrovskekurzy-petra-dvorskeho.eu


 

Pripravila: Elena Blahová

Článok zaradený do: Operné správy

Foto: Piešťanský týždeň a súkromný archív Veroniky Mihalkovej

 

Fotogaléria: VII. majstrovské spevácke kurzy Petra Dvorského 2013

Táto fotogaléria je prázdna.

Diskusná téma: VII. majstrovské spevácke kurzy Petra Dvorského 2013

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk