Otáznik Wagner, ale tentokrát veľmi veľký otáznik

21.04.2013 19:08

 

S blížiacou sa premiérou Lohengrina rastú očakávania, ale aj obavy. Tých obáv je podstatne viac než očakávaní a sú rôzneho charakteru. Slovenské národné divadlo má tendenciu servírovať inscenácie a interpretácie kolísavej kvality a vo mne začína rásť strach, že Wagner na to obzvlášť kruto doplatí.

 

Richard Wagner, skladateľ

(1813-1883)

 

Ani neviem, čím začať. Najlepšie bude rovno prejsť k lapsusom z útrob samotného divadla. Už máme na svete tlačovú správu. S hrdosťou som ju išiel čítať, veď Wagnera šialene milujem a konečne sa dožívam momentu, keď sa o ňom bude trošku viac hovoriť a písať. Najskôr ponúknem definíciu tlačovej správy prevzatú z

https://sk.wikipedia.org/wiki/Tla%C4%8Dov%C3%A1_spr%C3%A1va:

 

Používanie tlačových správ je bežné v oblasti vzťahov k verejnosti (public relations), ktorých cieľom je získať priaznivú pozornosť médií ku klientovi PR agentúry a/alebo publicitu pre produkty alebo podujatia tohto klienta. Tlačová správa poskytuje novinárom základ, na ktorom môžu postaviť svoj článok. Tlačové správy môžu oznámiť napríklad: plánované podujatia, zmeny v manažmente, ocenenia, nové produkty a služby, finančné výsledky, atď.

 

tlačová správa je vytvorená, aby novinárov povzbudila k napísaniu článkov o danej téme. Tlačová správa je vo všeobecnosti ovplyvnená cieľmi autora.

 

Poskytuje novinárom základ k vystavaniu vlastného článku… mein Gott!!! Len to nie. Slovenskí novinári majú teraz čerpať z tej narýchlo napísanej domácej úlohy, ktorú na svoj web zavesilo SND. Jej najväčšou slabinou sú chyby v najzákladnejších faktoch o najväčšom velikánovi hudobno-dramatickej tvorby. Najsmiešnejšie je však to, že s Wagnerovým rokom narodenia nenastal problém prvýkrát. Tlačová správa uvádza, že sa narodil v roku 1913, teda na Slovensku si v súšasnosti pripomíname iba 100. výročie jeho narodenia. Druhým neblahým prípadom je výstava v historickej budove, týkajúca sa tvorby Gustava Mahlera, kde jedna z tabúľ je venovaná aj Wagnerovi. Na nej je pre zmenu uvedený rok narodenia 1818… vo fyzike sa to robí tak, že odchýlky sa priemerujú, preto podľa údajov, ktoré ponúka rôznymi formami náš najprofesionálnejší kultúrny stánok, je rok Wagnerovho narodenia zaokrúhlene plus mínus 1866, teda rok po premiére Tristana a Isoldy.

 

V tlačovej správe je tiež menšia chybička ohľadom Wagnerovho konečného veku, ktorého sa dožil na svojej pozemskej púti. Nezomrel 70-ročný v Benátkach. Jednoducho nemohol. Mal 69 a do 70tych národiek mu ostávali 3 mesiace a ešte zopár dní. Marketingu sa darí. Veľa by som k tomu ešte povedal, ale v poslednej dobe bolo negatív už toľko, že nemám silu ďalej sa navážať.

 

Prejdime k inému otázniku. Ten sa týka javiskovej podoby Wagnerovho veľkolepého mýtu. Po dočítaní tlačovej správy sa naplnili moje najhoršie obavy. Už teraz viem, že budem musieť Lohengrina zvládnuť so zavretými očami, aby som divákov nerušil smiechom pri pohľade na tú paródiu. Vedci dosahujú veľké pokroky, myslím, že by nebolo na škodu Wagnera naklonovať a nechať ho nech si to pozrie. Stavím sa že by okamžite umrel na srdcové zlyhanie tak ako sa mu to už raz stalo 13. Februára 1883 v Benátkach. Dúfajme, že mne sa nestane presne to isté. Mrzí ma, že práve kvôli Lohengrinovi som si kúpil drahú premiérovú abonentku. Asi začnem hľadať paragraf, ktorý mi pomôže získať odškodné. Takisto ma mrzí, že ešte než vyšla úžasná tlačová správa, som si zaobstaral aj vstupenky na 2. premiéru a dve reprízy do konca sezóny. Myslím, že pár eur by sa patrilo naspäť za zákerne predanú všivavú mačku vo vreci od hnilých zemiakov.

 

Vytúžený Wagner na javisku SND bude presne tým, čím si nezaslúži byť a som si istý, že po roku pôjde z repertoáru preč (kiežby sa táto zlostná prognóza nenaplnila). Súvisí to s tým, že slováci (malé s je zámer) nerozumejú tej najšpičkovejšej hudbe a predstavovať im ju ešte v parodistickom hybride je dokonalý spôsob, ako im dielo sprotiviť. Nežiadam na javisku brnenie, ani lacný lesk stredovekej legendy. Odmietam však úzkoprsý sebecký náhľad režiséra Žagarsa. Lohengrin je príbeh o rytierovi, čo prišiel na labuti ponúkať lásku a spásu. To vojaci v druhej svetovej vojne neponúkali- ani na jednej, ani na druhej strane barikády. Je to najpoetickejší a najrozprávkovejší Wagnerov námet. To, čo uvidíme na javisku SND bude iba výsmech typický pre postmodernistickú psychopatiu.

 

Otázniky rastú i pri pohľade na obsadenie. Niektoré mená mi do partov Lohengrina nezapadajú, ale nikoho z nich vopred neodpisujem. Skôr by som povedal, že sa teším, ako sa so svojimi úlohami popasujú a touto cestou im prajem, aby im to vyšlo čo najlepšie. Taktiež som zvedavý, ako bude hrať orchester. Wagner to nie je ram ta ta ram ta ta ram tata Paaaaaaariiigi o caaaaara noi lascereeeeeeemo… No keďže šéf Opery Friedrich Haider očividne dáva ansámbl po hudobnej stránke do laty, v tomto smere sú moje obavy asi najmenšie.

 

Tlačové správy, inscenácia, distribúcia vstupeniek (tú konkretizovať nebudem, lebo oleja je priliateho už dosť): to všetko nasvedčuje tomu, že 200. výročie narodenia Richarda Wagnera bude pre SND významnou udalosťou iba na papieri. A pre mňa nenaplneným snom uvidieť konečne Wagnera. A nie nejakého Žagarsa.

 

Autor: Robert Veselý

Či skôr Smutný

 

článok zaradený do: Operné korzo

 

Tip na kliknutie

Otáznik Wagner

 

Diskusná téma: Otáznik Wagner, ale tentokrát veľmi veľký otáznik

Lohengrin

lentakohudbe 24.04.2013
No a kde sa v sucasnosti teda da vidiet ten Wagnerov Lohengrin tak ako si ho Wagner predstavoval? ;)
"Kinder! macht Neues! Neues! Und abermals Neues! - hängt Ihr Euch an's Alte, so holt Euch der Teufel der Inproduktivität, und Ihr seid die traurigsten Kinder."

PS: Lohengrina by som si az tak neidealizoval, on je podla mna praveze jeden z tych najambivalentnejsich wagnerovych "pozitivnych hrdinov".
PS2: Tematika tejto opery je znacne vojenska, takze zrovna ten posun do 2.svetovej vojny moze byt dokonca aj funkcny (a ja osobne som velmi zvedavy v akom kontexte sa bude na konci spievat "Für deutsches Land das deutsche Schwert!", aj ako sa s touto vetou vyrovna slovensky preklad :) )
PS3: nadavat na nieco co ste este nevideli je minimalne "intelektualne nepoctive"
PS4: ak chcete Lohengrina s minimalnou rezijnou vlozkou, chodte do Ostravy, tam to Rocc uplne vyabstrahoval a kazdy si za tym najde co chce

Re:Lohengrin

Peter 26.04.2013
lentakohudbe suhlasim že odsudit nieco co este nikto nevidel je zvlastne ale na Slovensku je to uz asi naozaj tak. Podla inscenacneho timu ktorý je spomenuty v portlali to vyzera zaujimavo. Aby som reagoval aj na Roberta. Suhlasim že v tychto koncinach je Wagner ,,neznamy" ale treba to zmenit a mozno aj toto bude podnet na to aby si ludia k Wagnerovi nasli cestu. Ja som zvedavý na toto zinscenovanie pribehu a koniec koncov preco nie??? Aj Wagner, Mozart, cí Verdi a aj ostatni pisali na svoju dobu modernu hudbu a boli za to aj odsudzovani a dnes su za to velebeni, tak preco sa k nej dnes spravat ako k muzeu? Chce to novy sat a dnesny divak si ziada viac.

Re:Re:Lohengrin

psycho 27.04.2013
Mate pocit ze v Ostrave sa Rocc k Lohengrinovi spraval ako v muzeu? ja teda nie...
samozrejme ze treba napravit wagnerovu absenciu u nas, ale tym ze ho budeme uvadzat a nie parodovat

Re:Re:Re:Lohengrin

lentakohudbe 27.04.2013
toto je vlastne uplne zbytocna diskusia. Vam sa ocividne z nejakeho dovodu nepaci reziserske divadlo, takze vsetko co je takymto sposobom inscenovane zhadzujete a zatracujete. Pouzivate silne slova, ktore maju ale uplne iny vyznam (vid.parodia), kadrujete ludi co sa im ma pacit a co nie atd...
A ozaj: v opere je dost podstatna aj hudobna zlozka, u Wagnera sa "polovica deja" odohrava v orchestri, takze o hudobne nastudovanie by som sa obaval ovela viac ako o nejaku reziu a scenu...

A tu Roccovu reziu ste videli ked pisete ze viete ze je vynikajuca?

Re:Re:Re:Re:Lohengrin

Robert 27.04.2013
samozrejme ze to je zbytocna diskusia. viem ze vsetci privrzenci komickeho reziserskeho divadla by boli najradsej keby sme my ostatni ako ovce zboznovali neuenfelsov a inych narkomanov, ale take lahke to mat nebudete
samozrejme ze sa mi nepaci reziserske divadlo- nech si reziseri pisu nove opery, naco hužvit stare. k tomu nemam co povedat
ak zoskok s padakom nie je v pripade Lohengrina parodia, tak ma prosim vas naucte, co ine to moze byt
vy mna nekadrujete, ked ma presviedcate ze ten humus bude skvely a mal by som ho ocenit???
viem ze vo wagnerovi sa polovica deja odohrava v orchestri, nemusite zo mna robit idiota. Ale prijemnejsie mi budu mensie (ale skutocne iba mensie) chyby v hudobnej interpretacii, nez ten priserny vizual s kostymami z nesupesneho a zabudnuteho Fausta...
Roccovu reziu som nevidel, lebo ako som spomenul vyssie, nie som dost prachaty na to aby som si chodil kade tade do opery. Ale do Ostravy by som rad zavital na zaklade recenzii.

Re:Re:Re:Re:Re:Lohengrin

lentakohudbe 29.04.2013
- nikde nepisem co sa vam ma pacit, len upozornujem ze hodnotite nieco co ste nevideli a ze mate "silne reci", takze NIE, JA VAS NEKADRUJEM. Ale nikdy by som si nedovolil hodnotit co sa komu ma, bude a nebude pacit a "zakazovat" niekomu z mojho okolia navstevu nejakeho predstavenia mi pride ako zly vtip...
- rezia je bud dobra alebo zla. A je jedno ci je "tradicna" alebo je to "regietheater". Taky Harry Kupfer, Patrice Cheraeau alebo Nikolaus Lehnhoff su podla vas tiez fetaci co prznia Wagnera?
- Lohengrin na padaku nie je parodia. Ak to zapada do zameru rezie, tak je uplne jedno ci pride na lodke tahanej labutou, doplachti na padaku alebo prileti na rakete. Hodnotit to budem ked to uvidim.

Re:Re:Re:Re:Re:Re:Lohengrin

Robert 29.04.2013
nezhodli sme sa uz na tom ze to je zbytocne? ja mam stale co povedat, ale k comu to bude dobre?
vy by ste nikdy nedovolili hodnotit co ste este nevideli, ja som si to dovolil a co teraz? stiahnu to z repertoaru?
Lohengrin na padaku pre mna vzdy bude parodiou bez ohladu na zamer rezie. Obzvlast ked sa obrati k svojmu lietadlu, alebo batohu s padakom a zacne spievat Mein Lieber Schwan.
Nikomu som nezakazoval ist na to (iba rad ironicky zvelicujem), kazdy je predsa slobodny, ale ked novacikovi poviem ze Wagner je tazky a presunuli ho zo stredoveku do roku 1940, tak kazdy mi na to povie ze taky chaos by ho nebavil... ale naco zbytocnych reci. Prajem Vám nepochybne prijemny kulturny zazitok

<< 1 | 2

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk